Az idei Kommunikációs Napokat december 7-8. között szervezték a kommunikáció szakos végzős hallgatóink. A konferencia témája idén, a konvergencia volt, a szervezők pedig igyekeztek minél több nézőpontból megvizsgálni ezt a témát. Az idei KommNapok főszervezőjének, Varga Zsuzsának az élménybeszámolója következik. 

A pénteki megnyítón jómagam, valamint Vincze Hanna Orsolya, tanszékünk docense köszöntötte a konferencia résztvevőit. Az első előadást Márkus Etelka tartotta, akik közel 30 éves televíziós munkatapasztalatából kiindulva beszélt a médiakomfort jelenségéről. Többek között olyan témákat érintett, hogy miért fontos a folyamatos kapcsolattartás a média képviselőivel, hogyan viselkedjünk az újságírókkal és miként tudunk felkészülni a médiaszerepléseinkre. A második előadó Bodolai László volt, aki Magyarország legolvasottabb hírportáljának a jogi tanácsadója. Számos példán keresztül illusztrálta, hogy milyen mértékben változott a jogi környezet, mióta az online tér egyre népszerűbb a médiaintézmények és magánszemélyek életében.

 

Bátori Anna – Az ember és gép konvergenciájának megjelenítése a filmekben

 

A pénteki nap az ebédszünet után Seer László, egyetemi adjunktus előadásával folytatódott. A marketing szakember a konvergencia jelenségének megjelenéséről beszélt a mesterséges intelligencia, az Internet of Things és a blockchain korszakában. A konferencia László Zoltán előadásával folytatódott, aki a meggyőzés technikáiról szóló előadásában egyszerre tudta meglepni, megbotránkoztatni és megnevettetni az összegyűlt közönséget. Bátori Anna az ember és gép konvergenciájának megjelenéséről mesélt a filmekben. Szó volt itt szexrobotokról, androidokról, Transformers filmekről és a Terminátorról is. A pénteki napot egy kötetlen beszélgetés zárta, ahol Hatházi András segítségével olyan kérdésekre kerestük közösen a választ, hogy hol a határ az ember, a karakter és a szerep között, valamint szükséges-e bármiféle háttértudás ahhoz, hogy egy szerepet megformáljunk?

A szombati előadások sorát Angyalosy Eszter, forgatókönyvíró nyitotta, aki a történetek fontosságára hívta fel a figyelmet az HBO népszerű sorozatának, az Aranyéletnek a példáján keresztül. Szintén az HBO sorozata volt a középpontban a következő előadásban, ahol Pinczés-Pressing Ádám, PR szakember osztott meg kulisszatitkokat a sorozat mögötti marketing és PR gépezet működéséről. Ármeán Otília a virtuális valóságok előzményeitől, a kaleidoszkoptól kezdve a kukucskálódobozig, számos képnézegető eszközt mutatott be előadásában.

 

Pinczés-Pressing Ádám: “Na gyere, te fogod a lábát” – együttműködés az HBO-s Aranyélet kommunikációjában

 

A szombati ebédszünet után két román előadásra került sor. Először Bogdan Ratiu az eszmék és társadalmi problémák vizuális tartalommá alakítását részletezte, Ioan Hosu, egyetemi tanár pedig a múlt néhány máig megválaszolatlan kérdését vetette föl, kiemelve, hogy a kommunikáció a közösség működésének talán legfontosabb erőforrása. Ezután a populáris kultúra került terítékre. Először Guld Ádám közelmúltban megjelent könyvének bemutatására került sor. A szerzővel Keszeg Anna beszélgetett, aki a könyvbemutató után saját előadásában már a trash-ről, mint a popkultúra egyik különleges jelenségéről beszélt. Humorral, Comic Sans betűtípussal, Power Point effektusokkal és hajcsattal teletűzdelt egyedi előadást hallhattunk. A konferencia záróelőadását az utóbbi évek hagyományaihoz híven Kádár Magor, tanszékünk docense tartotta. A kvízkérdések és elnyerhető díjak mellett, egy gondolat valószínűleg mindenkinek megmaradt az előadás végére: “Minden, ami a netre került, ott is marad. A net ugyanis nem Las Vegas.”

 

Keszeg Anna: KOMMvergens szeméttelep – a trash esztétika kora

 

Az idei alumni beszélgetés különlegességét az adta, hogy az eddigi Kommunikációs Napok szervezői mind képviseltették magukat. A szervezők először egy-gy számukra kedves történetet osztottak meg a saját KommNapjukról, majd pedig hasznos tanácsokkal látták el a következő KommNapok szervezőit. Meghitt és családias hangulatú beszélgetés volt ez, méltó zárása a kétnapos jubileumi rendezvénynek.

Főszervezőként mégegyszer köszönöm az érdeklődőknek, a médiapartnereknek, a tanárainknak és a szervezői csapatnak, akikkel egy sikeres rendezvényt tudunk a hátunk mögött.

Varga Zsuzsa
KommNapok főszervező
Harmadéves kommunikációs diák